reacties

Heeft u vragen of opmerkingen over het boek dan kunt u daar een bericht over sturen. Zo krijgen we interactie met de lezers.

9 gedachten over “reacties

 1. Christine Damsté heeft op basis van veelal niet eerder gepubliceerde primaire bronnen uit het huisarchief Twickel een prachtig cultuurhistorisch verhaal geschreven. Naast een boeiende bewonersgeschiedenis geeft het boek een unieke inkijk in de opvoedingsperikelen van de elite in de negentiende eeuw. Van harte aanbevolen! De publicatie van het boek zal opgeluisterd worden met een kleine tentoonstelling in de Oranjerie van Buitenplaats Twickel te Ambt-Delden (ov)

  • Wat een prachtig boek. Een document waar de nazaten van de kinderen van Heeckeren trots op mogen zijn.Ontroerend vaak ook en je krijgt het gevoel zelf aanwezig te zijn in die tijd en op die plek ; zo visueel is het ook geschreven. Ik heb het boek bijna in één adem uitgelezen.

 2. Ik heb ervan genoten! En ik niet alleen: mijn kleindochter van achttien griste het boek gauw weg als ik even iets anders ging doen! Ons viel ook de gelijkenis op tussen deze jonker en Roderik.
  Siety Mallekoote- Kouwenhoven

 3. Nieuwe boeken over leven op buitenplaatsen

  Veel lof verdient het recent in eigen beheer uitgegeven boek van Christine Sinninghe Damsté-Hopperus Buma. De titel van het boek luidt: Jonker in de 19e eeuw. George van Heeckeren van Wassenaer, de kleine heer van Twickel. De auteur, specialiste in antiek speelgoed, werkt bijna dertig jaar als vrijwilliger op het in Ambt Delden gelegen Kasteel Twickel. Hier begon zij lange tijd geleden een inventarisatie van speelgoed van de kinderen Van Heeckeren van Wassenaer. Dit leidde weer tot tal van nieuwe vragen, waardoor Sinninghe Damsté uiteindelijke onderzoek deed naar de pedagogische aspecten van de jeugdjaren van deze adellijke kinderen. Hiervoor bestudeerde zij kinderboeken, agenda’s, schriften en allerlei vormen van correspondentie. Ook kasboeken bleken nuttige bronnendragers te zijn. Hierdoor ontstaat een interessant beeld van de wijze waarop jonge adellijke kinderen in rond 1860 werden opgevoed. De centrale figuur is hierbij George van Heeckeren van Wassenaer, het tweede kind van drie kinderen. Het boek geeft een uitstekend beeld van het leven op een buitenplaats, maar ook inzicht in de opvoeding en educatie van kinderen uit adellijke families in de 19de eeuw.

 4. Een jonge jonker van Twickel

  “Overal kwam men lange rijen van Fransche gevangenen tegen onder geleide van soldaten die naar de stad gingen of kwamen om wat te koopen, kleêren of zoo. We hadden slechte cigaren gekocht in de stad en reikten hun een paar toe die zij gaarne aannamen met een ‘Merci, merci monsieur’. Anderen strekten hunne handen uit om wat te krijgen en die mannen zagen er zoo armoedig, sommige neerslagtig uit dat men het hun niet weigeren kon”. De jonge George van Heeckeren van Wassenaer (1856-1883) zat op kostschool in Duitsland, niet ver van de Rijn. Hij maakte de Frans-Duitse Oorlog (1870) op afstand mee en ving flarden op van de zware Franse verliezen. Deze oorlog bracht het Duitse keizerrijk voort, waarin de Duitse staten zich verenigden. 
Christine Sinninghe Damsté-Hopperus Buma maakte een levenschets van de jonge jonker, die niet ouder werd dan 26 jaar. Het gezin Van Heeckeren van Wassenaer woonde op kasteel Twickel bij het Twentse Delden. De schrijfster las “kasboeken, agenda’s, schriften en briefwisselingen” in het huisarchief van Twickel. Haar belangstelling voor historische pedagogiek motiveerde haar om het leven van de jonge George uit te diepen. We lezen onder andere over zijn jeugd met gouvernantes en huisonderwijzers, zijn belangstelling voor de jacht en het buitenleven, zijn reislust en zijn verblijf op de Duitse kostschool. Het boek geeft een aardig inkijkje in het wel en wee in de kinder- en jeugdjaren van de oudste zoon uit een voornaam adellijk geslacht in de 19e eeuw.

In het boekje zijn foto’s en illustraties opgenomen uit het Huisarchief Ruurlo, dat bij het Gelders Archief berust.

 5. Ik realiseerde me naar aanleiding wat je allemaal beschreef en wat me links en rechts zo bekend voorkwam uit de verhalen van mijn grootouders dat het wel lang geleden lijkt allemaal deze levens maar eigenlijk betrekkelijk kort als je de tijdsspanne van de hele geschiedenis neemt. En dat het dus de werkelijke grote snelle veranderingen ( dan doel ik op sociaal gebied vooral) zich ontrolden na de WO2. Je weet t wel, maar ik realiseerde het me ineens zo duidelijk. Kortom een mooie sociaal-historisch,minigeschiedenis wat heel beeldend dit weer even in kaart brengt. Dus hulde aan de onderzoeker/auteur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s